Familiegeheimen
Familiegeheimen

Iemand maakte mij gedurende mijn vakantie attent op www.genlias.nl . Al bijna 200 jaar houdt de overheid geboorten, huwelijken en overlijdens bij in de Burgelijke Stand. Met dank aan Napoleon Bonaparte kunt u in Genlias online informatie vinden uit officiële akten.
Alleen de meer recente gegevens staan er nog niet in,  overlijdensakten uit de burgerlijke stand worden namenlijk pas openbaar na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. Voor de gegevens uit Den Haag kon ik online terecht op de website van het gemeentearchief van Den Haag.
Pa is geboren 1931 te Den Haag, Opa geboren in Alkmaar, Oma in Eelde-Paterswolde, aah, vandaar het accent uit het land van Bartje. De rest van het voorgeslacht leidt via de mannelijke lijn al rap naar Culemborg. Daar komt mijn tak vandaan. Sigarenmakers en Kleermakers waren het.
In 1929 krijgen opa en oma hun eerste kind, Heiltje. Ik ken geen tante Heiltje, ik heb maar 1 tante en die heet Hilda. Als gevolg van de bezetting door de Nazi’s blijkt de welluidende naam Heiltje een ongezonde associatie op te leveren en gaat Heiltje nu door het leven als Hilda.
Mijn vader blijkt vernoemd te zijn naar de vader van oma (Hendrik) en de vader van opa. Dit levert hem de fraaie combinatie Hendrik Michiel Dirk Jacobus op.
Overgrootvader Michiel Dirk Jacobus woonde in Den Haag maar blijkt te zijn overleden in december 1937 te Rotterdam. Een ongeluk misschien? Bij navraag blijkt dat overgrootpa graag het nachtleven van Rotterdam onveilig maakte en na een avondje doorzakken met zijn bezweette lijf de winterkou was ingestapt, en onder het zingen van ‘De Paljas’ ten onder is gegaan. In het harnas gestorven dus.
Oma verliest blijkens Genlias haar moeder op 5 jarige leeftijd, in het kraambed van boreling Hendrik, die 5 dagen later bezwijkt. Wat doet dat met de psyche van een kind van die leeftijd?

Dit kan een verklaring geven voor een situatie die opa en oma nooit aan het nageslacht verteld hebben. Oma blijkt na de geboorte van haar eerste kind maanden lang verdwenen te zijn geweest. In 3 edities van het Vaderland uit 1930 ( in gedigitaliseerde vorm beschikbaar via http://kranten.kb.nl)  lees ik tot mijn stomme verbazing een dagvaarding van deurwaarder A. Goudart of mijn bloedeigen oma, thans met onbekend adres of verblijfplaats, bij de Rechtbank te Den Haag wil verschijnen omdat opa haar langdurige afwezigheid wenst te bezegelen met een echtscheiding. Dit is kennelijk  niet doorgegaan want een jaar later wordt mijn vader geboren en 5 augustus 1978 vierden opa en oma zelfs hun gouden bruiloft.
Tjee, als ze niet tot inkeer zou zijn gekomen dan was ik uiteindelijk nooit  geboren en las u op dit moment heel wat anders!
Wist men toen wat we nu weten, dan hadden de genodigden een mooie bom op tafel kunnen gooien tijdens de tafelspeech van de kinderen ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum: ’Moeder, waar was u in 1930 voor al die maanden van afwezigheid?’

Ben Kalkhoven 10-09-2007